U denkt erover een hond te adopteren uit het buitenland of wellicht heeft u dit al besloten. Wij geven u graag een paar tips hoe u het beste met uw hond kunt omgaan.
Honden moeten wennen aan hun nieuwe thuis. Het duurt minstens een paar weken voordat ze begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Sommige honden, zoals honden die altijd alleen maar buiten aan de ketting hebben gelegen, zullen moeten leren hoe ze zich binnenshuis moeten gedragen. De meeste van deze honden leren evenwel heel erg snel en ze zullen niets liever doen dan het hun nieuwe baasjes naar de zin maken.
Iedere hond heeft een eigen persoonlijkheid en Soza/Fiel geeft een zo goed mogelijke karakterschets van de hond voor de adoptie.
Sommige honden zijn erg schuchter. Alhoewel veel honden mishandeld zijn, hoeft dit niet altijd de oorzaak van terughoudendheid te zijn. Ze kunnen ook heimwee hebben of het zwaar te verduren hebben gehad toen ze op straat moesten zien te overleven. Hoe dan ook, met liefde en geduld, maar vooral met begrip voor hun verleden, kunt u heel wat bereiken, echter dit gaat vaak niet van vandaag op morgen. Elke hond wordt een vriend, maar dat moet groeien en bij sommige van onze honden heeft u hier gewoon veel werk aan en kost het tijd. En daar moet u aan willen werken. Pas dan kunt u zeker zijn van een geslaagde adoptie.
De uitdrukking “Je kunt iets niet op zijn buitenkant beoordelen”, gaat ook op voor onze honden. De meeste honden zijn kruisingen van onherleidbare afkomst. U moet dan ook niet verbaasd zijn als een hond er als het ene ras uitziet, maar zich gedraagt als een hond van een heel ander ras. Sommige honden kunnen eenmaal in een huiselijke situatie ander gedrag gaan vertonen dan in het asiel waar ze zich mogelijk veilig voelden en met meer honden in aanraking kwamen.
Er wordt ons vaak gevraagd of de hond al zindelijk is. Dat varieert per hond. Sommige honden zijn meteen al zindelijk, bij andere honden kan dit wat langer duren. Soms was een hond al zindelijk maar kan deze toch de eerste tijd in huis iets doen vanwege de verandering en alle spanning. Het is belangrijk te realiseren dat de hond nog moet leren waar en wanneer de behoefte moet worden gedaan doen en hoe vaak hij/zij daarvoor de gelegenheid krijgt.
Soza raadt iedereen aan nadat een hond geadopteerd is hem/haar rustig de tijd te geven om aan de nieuwe situatie te wennen en vooral geen lange wandelingen te maken, maar dit langzaam op te bouwen. De honden hebben vaak heel lang in een kennel gezeten en hun spieren moeten weer opgebouwd worden. Als er te snel lange wandelingen gemaakt gaan worden, kan de hond klachten krijgen. Ook is het niet raadzaam om de hond de eerste tijd overal mee naar toe te nemen maar eerst rust en vertrouwen op te bouwen. Maak gebruik van een slipriem (dit is geen ketting, zie voorbeeld), zeker als de hond erg aan de riem trekt. Dit is absoluut niet zielig.
Gebruik geen uitloopriem. Klik hier om te lezen wat daar de reden van is:
Wij leveren geen perfecte, kant en klare honden af. Voordat de honden geadopteerd worden worden ze gecontroleerd op ziektes en wordt hun gezondheid gecheckt. De honden worden ook altijd gesteriliseerd/gecastreerd vanaf de leeftijd van 7 maanden. Adopteert u een hond die jonger is dan is dit nog niet mogelijk.
Uiteraard kan een hond altijd iets ontwikkelen. Houdt u er dus rekening dat er mogelijk medische kosten kunnen worden gemaakt, Tandsteen is bv een veel voorkomende klacht omdat de honden meestal nooit goed voedsel hebben gekregen. Hier kunnen de honden helaas niet altijd op voorhand voor behandeld worden aangezien de opvang hier geen mogelijkheden voor heeft.
Als de honden eenmaal in NL zijn dan nemen wij nog een keer contact met u op maar kunnen dit helaas niet blijven doen. Daarom vragen wij u ook om bij vragen of problemen zsm contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen adviseren en dat we, eventueel, in overleg met een gedragsdeskundige, een plan kunnen maken.
We vinden het ook altijd leuk om te horen hoe het met de honden gaat in NL en foto’s te ontvangen die we dan, met uw toestemming, op de site kunnen plaatsen.